10 תשובות
כע סותר...
אם הבחירה שלו ידוע מראש זה לא אומר שהוא לא בוחר לעשות אותה... פשוט זה צפוי
שואל השאלה:
ז אומר שלא משנה מה הוא באמת היה רוצה לעשות נקבע מראש שהוא יבחר את הבחירה העתידית שלו
זה די סותר
אנונימית
אז כן זה סותר
כל היהדות עומדת על הרעיון שיש חופש בחירה, שמאפשר לאלוהים לשפוט את האדם ולראות בו אחראי למעשיו. בלי חופש בחירה כזה, ואם דברים אחרים קובעים את הבחירות שלנו בשבילנו - אין שום הגיון בעיקרון של שכר ועונש ואף אדם לא יכול לקחת אחריות/לקבל קרדיט על הדברים שהוא עשה. זה מרוקן את היהדות מתוכן. ולא רק את היהדות אלא את כל המונותאיזם כמו שאנחנו מכירים אותו.
רשות לכל אדם נתונה: אם רצה להטות עצמו לדרך טובה ולהיות צדיק - הרשות בידו, ואם רצה להטות עצמו לדרך רעה ולהיות רשע - הרשות בידו.

הוא שכתוב בתורה: "הן האדם היה כאחד ממנו לדעת טוב ורע", כלומר: הן מין זה של אדם היה יחיד בעולם ואין מין שני דומה לו בזה הענין, שיהא הוא מעצמו בדעתו ובמחשבתו יודע הטוב והרע ועושה כל מה שהוא חפץ, ואין מי שיעכב בידו מלעשות הטוב או הרע. וכיון שכן הוא "פן ישלח ידו".(רמב"ם הלכות תשובה ה א)
אל יעבור במחשבתך דבר זה שאומרים טפשי אומות העולם ורוב גולמי בני ישראל, שהקב"ה גוזר על האדם מתחלת ברייתו להיות צדיק או רשע - אין הדבר כן. אלא כל אדם ראוי לו להיות צדיק כמשה רבינו או רשע כירבעם, או חכם או סכל, או רחמן או אכזרי, או כילי או שוע, וכן שאר כל הדעות. ואין לו מי שיכפהו ולא גוזר עליו ולא מי שמושכו לאחד משני הדרכים, אלא הוא מעצמו ומדעתו נוטה לאי זו דרך שירצה.

הוא שירמיהו אמר: "מפי עליון לא תצא הרעות והטוב", כלומר: אין הבורא גוזר על האדם להיות טוב ולא להיות רע, וכיון שכן הוא, נמצא זה החוטא הוא הפסיד את עצמו, ולפיכך ראוי לו לבכות ולקונן על חטאיו ועל מה שעשה לנפשו וגמלה רעה. הוא שכתוב אחריו: "מה יתאונן אדם חי" וגו' וחזר ואמר: הואיל ורשותנו בידינו ומדעתנו עשינו כל הרעות, ראוי לנו לחזור בתשובה ולעזוב רשענו, שהרשות עתה בידינו. הוא שכתוב אחריו: "נחפשה דרכינו ונחקורה ונשובה" וגו'.(רמב"ם הלכות תשובה ה ב)
לא סותר
מכיוון שלמרות שבעבר משפיע, עדיין הוא יכול לבחור בעצמו
^אבל זה לא מה שהדטרמיניזם אומר. הדטרמיניזם שולל את זכות הבחירה מהאדם וטוען שהבחירות שלנו נקבעות על ידי גורמים שאין לנו שליטה עליהם.
אז אם ככה כן