5 תשובות
יין מבושל בא כדי להסיר חשש נסך,
בהלכות שבת הרמב"ם כט יד כתוב שיש הסתיגות אם לקדש על יין מבושל!
כיום הרבה יינות כשרים עוברים פיסטור , זה חימום מעל 65 מעלות כדי שיקרא מבושל,
הבישול הוא לשניות מעטות, ויש כאלה שמבשלים ב 60 מעלות כדי להאריך את חיי המדף של היין
ומדובר ביינות פשוטים,
יש חילוקי דעות אם הפיסטור מזיק ליינות משובחים שעבוברים יישון בחביות אז לדעתי כן זה מזיק
ליינות מתיישנים,
הבעיה היא שהמגזר הדתי מבקש פיסטור כי לאחר שהיין יוצא מהיקב אין פיקוח מי נוגע ביין.
זיקרי אלי
מבחינת היין:
יש יינות שבתהליך ההכנה שלהם הם עובדים פיסטור, המטרות של הפיסטור משתנות לפי סוג היין, בד"כ ע"מ להאריך את חיי המדף שלו, ויש גם פעמים שזה למטרות כשרות.
הפיסוטר פוגע מעט בטעם ובארומה של היין ולכן על פי רוב, היינות המבושלים הם הפחות איכותיים, ולא בגלל הפיסטור אלא שהיינות האיכותיים עובדים תהליכי שימור טבעיים יותר (תסיסה ארוכה עד 12.5 אחוז כהל שעוזר בשימור ועוד)
בדר"כ אם לא כתוב על התוית שהיין עבר פיסטור או ש'דינו כמבושל' אז הוא לא עבר בישול.

גם במסעדות, כאשר מבשלים עם יין מעדיפים להשתמש ביינות שאינם מבושלים בגלל האיכות (במסעדות על רמה.)

מבחינת ההלכה:
יש איסור לשתות/להשתמש ביין שנגע בו מי שאינו יהודי. יין כזה נקרא יין נסך.
האיסור תופס רק על יין שלא עבר בישול, ולרוב הכשרויות פיסטור היין נחשב בישול לעניין הזה.
צריך לזכור שכל עוד הבקבוק סגור וחתום (עם הניילון שעוטף את הפקק) אין בעיה שגוי יגע בזה, הבעיה מתחילה רק כשהיין זמין- הבקבוק פתוח, או בכוס וכו'.
ולכן אין בעיה עם בקבוקים סגורים כלל, הבעיה ההלכתית מתחילה באולמות וכדו' בהם יש מלצרים שאינם יהודים והם פותחים את הבקבוקים או מגישים יין בכוס ואז בד"כ גם מדובר על יינות איכותיים שאינם מבושלים.
עודד פישר מומחה סטיפס
אני קצת אעשה סדר בדברים:
א. הסיבה היחידה להעביר את היין תהליך בישול היא כשרות- כדי שגוי (או אפילו יהודי לא דתי אצל המחמירים) יוכל לפתוח ולמזוג את היין ליהודי דתי, יש להשתמש ביין "מבושל".
ב. תהליך ה"בישול" הוא למעשה פיסטור מהיר מאוד ולאחריו קירור מיידי, המתבצע בשלב התירוש של היין, כלומר לפני התחלת התסיסה. כדי לדמיין מה התהליך עושה ליין, יש לחשוב על ההבדל בין פרי טרי לריבה, ולכן כאשר ניתן להמנע מבישול, רוב היצרנים יעדיפו זאת.
ג. תהליך הבישול אכן גורם ליין להזדקנות מואצת, ויין שכזה יתיישן לאורך זמן פחות טוב, מה גם שבאופן כללי נהוג לבצע זאת בעיקר ביינות פשוטים.
ד. לסיכום- כאשר יש בחירה בין יין מבושל ללא מבושל, יש כמובן להעדיף את היין הלא מבושל. המקומות היחידים שבהם נהוג להשתמש ביין מבושל הם אכן אולמות ארועים, בהם הבקבוק פתוח מראש, או שהמלצרים אינם בהכרח יהודים.
תמיר
שלום לכולם/ן.
מישהו אולי יודע מדוע יש יינות יבשים לגמרי ושאינם מבושלים סגורים בפקק שעם ויש כאלו שסגורים בפקק הברגה רגיל?
אני
כדאי לדעת על כל דבר בענייני אוכל ובפרט ביינות
כל אוכל או משקה, כולל יין אם יש עליהם כשרות בד"ץ כל שהיא ולא משנה איזה בד"ץ.
צריך לדעת שהאוכל לא בריא, וכמובן שהטעם שלו גרוע וביינות עם כשרות בד"ץ מדובר ביינות פשוטים עד גרועים, שלא כדאי לקנות אותם,, אני נזהר לא לקנות בד"ץ כלל,, מניסיון,,