57 תשובות
שאלה טובה
אני חושבת שהרבה מזה זה השפעה מהסביבה
לי יש רגעים שאני יותר חזקה באמונה ומודה להשם על הכול ובאמת מעריצה כל דבר בתורה
ויש רגעים של חולשה שאתה מרגיש קצת ריחוק וזה באמת רגעים מבאסים
אני חושבת שפשוט ככה זה בכל דבר- עולה ויורד
יש רגעים שיותר יש רגעים שפחות
אבל מקווה שהרגעים שיותר יעקפו תמיד
כל דבר קבוע שגורם לך להרגיש חיבור לאלוקים רק מחזק את ההמשך אם הקביעות תיקטע אז החיבור ייחלש
שלומדים מתחזקים

שלא, ונכנסים לשעמום ולבטלה אז ההפך קורה
מעניין, אצלי אני מיד חושב הרי כתוב "אל רחום וחנון" אז איך זה מסתדר
^^^העובדה שאנחנו עוד כאן אחרי זה ואחרי הכל ממש מחזקת אותי
שואל השאלה:
אני אגיד את האמת כל פעם כשאני חושב על זה ששונאים את הדתיים זה גורם לי לחשוב שיש לזה סיבה ואולי באמת עדיף שלא להיות כזה
אנונימי
דווקא בגלל זה זה סיבה להפך, מי שמצליח וחי טוב מושך אליו קנאה מאחרים אז הם מתחילים לשנוא
^^עצוב לי לשמוע):
שואל השאלה:
אבל הלימוד קצת קשה יש לי עוד עיסוקים בחיים ותחביבים שאני אוהב זה לא כזה פשוט ללמוד
אנונימי
לא חובה דווקא לימוד (למרות שזה הדבר הכי טוב) אבל משהו שיתפוס אותך בקביעות ותרגיש מחובר לבורא עולם זה נראה לי מספיק
זה בסדר , לכולם זה קשה

וחוץ לא כולם צריכים להיות גדולי הדור וללמוד כל היום גמרא.
ותאמין לי שכל אחד יכול למצוא לו ספר לימוד שהוא יתחבר אליו
כמה שאני יותר לומדת תורה וחסידות, ככה האמונה שלי מתחזקת,
הרמה הרוחנית יורדת רק כשאני לא משקיעה זמן מיוחד לתורה ולחסידות, או לא עושה דברים בסיסיים
כמה שאני יותר סובל וחושב על השואה שהייתה ככה אני פחות ופחות מאמין בהשם
אנונימי
^ איזה קטע.. אצלי סבל מחזק את האמונה (לא חס ושלום שאני מבקש לסבול..)
בעז"ה אתה תמיד תעלה ותהיה חזק יותר!
חשוב מאוד להיות מחובר לה' וללמוד אמונה ולדבר עם ה'!!
אני ממש מציע לך להיכנס לאתר 70 שאלות קשות על היהדות של הידברות - ב"ה זה אתר מאוד מחזק ויש שם המון הרצאות מחזקות ומאמרים מחזקים!
בהצלחה צדיק!
אם אתה צריך עזרה בלהתחזק מוזמן לפנות אליי בשמחה!
כל תכלית הלמידה בקודש זה להגיע להסתכלות רבגונית על המציאות
לראות בכל דבר את הקשר שמחזק אותי לאבא בשמיים זה אמונה בכל דרכיך דעהו
פשוט לקום כל בוקר ולהודות לה'
שאני לומד פחות תורה.
שומע פחות שיעורי מוסר.

אז ככה מתרחקים חלילה
קצת מוסר לנשמה ;)
באהבה (:
^^ לא להכליל את הדתיים הספרדים..

כנראה אתה באזור של "דתיים לייט"
מסכים לגמרי שדתי לפי דעתי זה מרחיק, אבל זה ממש לא ככה

תראה את ההרצאה של הרב יצחק פנגר על החזרה שלו בתשובה, הוא גם היה בטיול במזרח לחיפוש האני שלו ובסוף חזר בתשובה
שואל השאלה, אל תסתכל על מיעוטים או כאלו, עישון זה תאווה, גם לדתיים יש קושי מסוים, יש תאווה לאוכל, עישון, כל מיני.

לא אמור אינסטגרם לדתי
תסתכל על מי שרוצה להתגבר על זה, מי שלא עושה את זה, תסתכל עליהם מי שבאמת שומר ואין לו את כל הדברים האלו, זה אחד הדברים הלא טובים בחיים, שאנחנו מסתכלים רק על הצד הרע, רק על קבוצת האנשים בצד הפחות טוב, מאשר להסתכל על הטוב.

תאמין לי שטיול בהודו לא יתן לך מטרה בחיים, רק סמים והנאה זמנית ולחיות את החיים מבלי לשאול את עצמך מה ה' חושב עכשיו שאני עושה מאשר ללמוד תורה ולהיות כבן של מלך בדרך ארץ ולא כאחד שעושה חיים עד מחר
מה שמרחיק אותך זה דתיים (שלא הולכים לפי ההלכה.. או עם נסיונות קשים) שהולכים למועדונים עם בנות וזה- אבל בעולם החילוני ללכת למועדונים עם בנות זה ליטרלי דבר שקורה כל הזמן(חברי החילונים פעם בשבוע במסיבה). ואינסטגרם חחח זה נחלת חייהם של הרבה
אנונימי
זה כמו להגיד,


יש 5000 איש
4500 צדיקים, לא מעשנים, לא אינסטגרם, וכו'.

500 מעשנים, אינסטגרם, וכו'.

ואתה תחליט להסתכל על ה500 שישפיעו עליך וירחיקו אותך, אל תיתן לזה לקרות
שואל השאלה:
^ אבל בעצם אפשר גם להגיד שיש 5000 חילונים
4500 חוטאים מעשנים מה לא ו500 צדיקים שאמנם לא מנהלים אורח חיים דתי אבל כן אורח חיים מלא הבנה ואמונה עצמית וערכים ציונות משמעות
אז ברור שאם יש חמישה צדיקים בסדום, אלוהים לא יחריב את העיר
אנונימי
^ אבל למה שתהיה במקום שהרוב רע ולא הרוב טוב?

ויש המון דתים שמחנכים לציונות (לא דתיים לייט.)
אנונימי
כשקורה משהו שהוא לא תמיד מה שאני רוצה
שואל השאלה:
^^ עדיף להיות ראש לשועלים מזנב לאריות
אז אני חושב קצת עם עצמי ואולי עדיף להיות בעצם חילוני אבל לבלוט ולהיות אדם טוב עם ערכים ומשמעות מאשר להיות דתי ולנהל אורח חיים דתי אבל לא להצליח להיות גדול הדור
אנונימי
אף אחד לא אמר לך שצריך להיות גדול הדור, רק תקיים מה שה' אומר לחיים טובים יותר.
^^ אבל לחלל שבת? לאבד כל כך הרבה ערכים טובים?


וקשה להיות במקום רע ולא להתקלקל

והמטרה שלנו זה לא להיות גדולי דור.. המטרה היא לעבוד את ה' כמה שיותר ולהיות אדם כמה שיותר טוב, כל אחד לפי דרגתו

יכול להיות רב ענק שיקבל שכר בדיוק כמו יהודי פשוט..
אנונימי
שואל השאלה:
הרב עובדיה אמר שכל אחד צריך להיות גדול הדור ומי שלא מנסה להיות כזה עדיף שבכלל לא ינסה
אנונימי
ככה זה.. תשאף מפכ"ל כדי לצאת חייל
מי שלא שואף להיות גדול הדור לא יצא כלום.. אין עניין באמת לצאת הרב עובדיה -יש עניין בשאיפה
מנסה להיות הכי טוב בשביל עצמו כמובן

הרב עובדיה לא טיפש, הוא יודע שלא כולם יהיו גדולי הדור. תאמין לי

אתה צריך להתאמץ כמה שאתה יכול בשביל להיות גדול הדור של עצמך, ובעזרת השם אם אתה זוכה אז באמת להיות גדול הדור.
הענין הוא השאיפה להיות כמה שיותר טוב

וכמובן שקשה לי להאמין שזה מה שהוא התכוון, כי הרב עובדיה האמין בגישה של "הרע במיעוטו" כמדומני. לדוגמה הוא אמר שעדיף לאישה ללכת עם מכנסים רחבים של נשים, מאשר חצאית קצרה.. שזה חידוש (עד שתחזור לתלם)

לפי הלוגיקה שלך הרב עובדיה אמור להגיד: אם את לא הולכת עם חצאית אחרי הברך וגרב אטומה- עזבי את יכולה ללכת עם חולצת בטן
אנונימי
אין בעיה לנסות

גם כל כדורגלן שואף להיות מסי, ככה צריך

גם שומר תורה ומצוות צריך לשאוף להיות גדול הדור, אבל לא כל אחד מגיע לשם, אנחנו כאן נכון, כדי לעמול בתורה, ולשאוף הכי גבוה, ולהשתדל, ולעשות תשובה מלשון לשוב אל ה' ולעשות תשובה על המעשים הלא טובים.

צריך לשאוף תמיד בכל תחום הכי גבוה, אבל לא יהרגו אותך אם לא תהיה כזה
שים לב גם בתורה

ה' יתברך פונה לאנשים בעיקר חלשים, הוא מתנבא ומתגלה לרוב לא לגדולי הדור, לאנשים שהם יחסית בקצה של החברה (דוד המלך, משה היה רחוק שנות אור בהתחלה מלהיות גדול דור, כמעט כל האימהות עקרות, יוסף.. ועוד ועוד ועוד)

העיקר להיות תמים עם ה'
אנונימי
לא זה לא העיקר
אתה מדבר פה על אנשים עם ענווה ומידות טובות, צנועים מאוד, מה זה "בקצה של החברה"??
אנחנו לא בוחרים להיות תמימים מבחירה
אם אנחנו לומדים תורה, אנחנו צריכים ללמוד גם מי זה הקב"ה
תקשיב לגברת שינשיל
^^^כמובן שאנחנו עפר ועפר לרגליהם

אין הכוונה שהם אנשים רעים, פושעים "נוער קצה"

אלא אנשים פשוטים וישרים

דוד המלך- רועה צאן אביו, אחיו שונאים אותו
משה- עזב את כל המלוכה וברח למדבר
האמהות- היו עקרות בהתחלה
יוסף- כל האחים שנאו אותו, זרקו אותו לבור, הוא התחיל מ0

כנל המון המון נביאים אחרים. אין הכוונה כמובן שהם לא היו אנשים ברומו של עולם. אבל רואים שלכל אורך התורה ה' בעיקר פונה, לא תמיד, לאנשים הפשוטים- ולא עכשיו לבני המלכים
אנונימי
הסברתי כבר.
הסברתי את עצמי , לא רציתי שתביני אותי לא נכון שאני מזלזל בהם חלילה
אנונימי
חחח לא חשבתי, ברור לי שאתה לא מזלזל,
בדיוק ההפך, ה' פונה כאן לאלה שעמדו בנסיונות שלהם
היו לי תקופות חלשות באמונה בצעירותי, וע"פ רוב מה שהיה עוזר לי מאוד, היה לדבר עם אנשים בענייני אמונה ולחזק אותם, פה בסטיפס, ו'המחזק מתחזק באור חוזר', אלא להיזהר שלא להיכנס לוויכוח, אלא להישאר בתחום דיבורי אמונה לבדם, שהוויכוח בענייני האמונה מתיש את האדם מאוד ויכול להחלישו יותר מלחזקו.

וכן לרוב כשהייתי צריך חיזוק, או לאמונה או לרגש האמונה (שהם שני דברים קרובים מאוד אך נפרדים, ואיני יכול לתאר החילוק במילים, ככן הנראה שאיני מבינו די צרכי ש'חוסר בהסברה הוא חוסר בהבנה'), הייתי ניגש לספרי ברסלב, דווקא בישיבה ליטאית נהייתי יותר ברסלב ממה שהייתי לפני כן. לרוב אנשים מתחברים מאוד לספר 'משיבת נפש' אך לי היה קשה להתחבר אליו ,ערך עד אות נ' משהו שם (איני זוכר במדויק), ומסברא לעניין חיזוק דווקא הייתי מתחיל ב'ליקוטי עצות' ערך 'התחזקות' וערך 'תשובה', ואני מאמין שגם ערך 'תמימות' הינו בגדר הכרח לאמונה. אלא צריך לידע שיש חילוק בין 'פתי' ל'תמים' שהתמים הוא שלם, תמים אך בחכמה, אין לו חיסרון חכמה. אלא מ''מ כתבו שהפתי עדיף על חכם שאין בו שום תמימות כלל, אך באמת שניהם מחוסרים, זה מחוסר חכמה וזה מחוסר תמימות, וכמו שכתבה למעלה שינשיל, אדם צריך לדעת במה הוא מאמין, ובעבור זה נכתבו ספרים רבים מספור, להסברת דרכי ה', מן הסתם כברסלבר אביא לדוגמה את הספר 'ליקוטי מוהר"ן', אבל ישנם ספרים נוספים מקהילות רבות אחרות, וראוי ש'ספר בל יעדר'.

מצרף קישור לליקוטי עצות ערך 'התחזקות' מויקיטקסט, אם תרצה יש אותו גם ב'ספריא' אם האתר שלהם יהיה לך נוח יותר, ושוב- ממליץ מאוד לקרוא את ערך 'תמימות' שם וערך 'תשובה'.
מתחלשת באמונה שהולכת לשבעה של חיילים שנרצחו במלחמה בצבא.
כלכך עצוב ילדים בני 18 רק התחילו את החיים, לא מבינה למה זה מגיע להם.
למה ה' עשה את זה?
שואל השאלה:
^ יש מצוות שגורמות לאנשים להפסיק את האמונה
לי אישית קשה להבין את ההיגיון של איסור מטרייה בשבת, זה פגע בי באופן אישי כשחזרתי רטוב הביתה בשבת
אנונימי
הפלאפון מסיח את הדעת ומחליש את הקשר שלי עם הקב"ה
מחזק זה הנסיונות שלי לצעריי הם דוחפים אותי להתפלל
לומדים ספרים של אמונה שומעים רבנים שמדברים אל אמונה זה מה שמחזק
מה שמפיל זה לשמוע ולראות דברים שמזלזלים באמונה כי זה יכול להביא לאדם שאלות על הבורא חס וחלילה ולכן צריך להתרחק מהדברים האלה
^^^
לכן כתבו מִי שֶׁרוֹצֶה לָשׁוּב לְהַשֵּׁם יִתְבָּרַךְ, צָרִיךְ לִהְיוֹת בָּקִי בַּהֲלָכָה מְאד, שֶׁלּא יַפִּיל וְלא יְרַחֵק אוֹתוֹ שׁוּם דָּבָר בָּעוֹלָם בֵּין בַּעֲלִיָּה וּבֵין בִּיְרִידָה.

מטרייה אסורה בשבת מחמת שזה עשיית אוהל ארעי שזה אסור בשבת, לא נאסר רק לעשות אוהל כפשוטו, אלא כל כיסוי שהוא כאוהל נכלל בזה. אחרי שאתה מבין ומפנים שגם זה נקרא אוהב בשבת, תבין שגם זה מוקצה מחמת שזה כלי.

ואכן גם הכובעים של הציבור החרדי, אם השוליים שלהם היו גדולים מדי, היה אסור ללבוש אותם בשבת מדין עשיית אוהל. אבל הם מוודאים שהשוליים לא עוברות את הכמות שכבר זה נהיה בעיה שם (איני זוכר את השיעור המדויק).
שואל השאלה:
^ הבנתי שיש איסור על עשיית אוהל, אבל זה פשוט פוגע בי אישית וברגע שיש אלטרנטיבה שבה אני כן אוכל להסתובב עם מטרייה ביום שבת, זה גורם לי להעדיף את האלטרנטיבה הזו.
אנונימי
כן אבל זה לא הוגן שבגלל שאסור מטריות בשבת
אז בחורף אי אפשר לצאת מהבית כי אתה הולך ולבית הכנסת וחוזר כולך רטוב.
זה מחרפן.
חזק באמונה?

לקרוא המון על מוסר, לראות את הדור הזה, האנשים שלא הולכים לפי דרכו של ה', על פי התנהגות, מידות, אם הם אנשים ישרים או לא, עם הגיון או לא.

דוגמה טובה לכך היא שהתחזקתי כשהייתי בבית ספר חילוני, רוב השכבה והכיתה מעשנים, יוצאים למועדונים, כל מה שמעניין אותם זה אינסטגרם ושטויות ולהיות חלק מהחבר'ה, ובחיים לא התחברתי לזה, הרגשתי שזה איזה צד שקרי, תמיד אמרתי, מה זה נותן להם בחיים? הם מתנהגים בצורה דוחה בעיניי, וזה מה שקירב אותי ליהדות יותר, כי המידות וכל התורה של ה', זה בעצם איך לחיות את החיים הכי נכון, עם ההתנהגות הכי נכונה בכל סיטואציה ועם בני אדם, זה כי זה מבורא עולם. כל השאר לא מעניין ושקר מבחינתי.

אם זה ללכת להנות במסעדה, או בית מלון, או סרט בשבת, הכל הנאות כדי למלא את עצמנו, כי יש בנו בעצם חוסר באושר שלנו, אך האושר האמיתי שכולם מחפשים נמצא בתורה, זה פשוט ממלא אותך בדברים טובים שאתה לא צריך את כל השאר וכל מה שהזכרתי.

ובלי שום קשר, רובנו המאמינים, עברנו משהו בחיים, תהליכים, גם עדיין מתמודד עם היצר, וחטא שאסור, ובאותה תקופה לא ידעתי שזה אסור, והייתי שקוע בדכאונות ושגעונות ולא ידעתי למה, עד שגיליתי שהחטא הזה גורם לזה, והפסקתי תקופה וחיים השתפרו, ובכללי, התחלתי לשאול את עצמי, אתה יהודי? אתה תמיד אומר שאתה מאמין בתורה אבל לא מקיים שום דבר, ומפה לשם התחלתי לראות הרצאות, לקרוא ספרים, מוסר, נפלאות הבריאה, מה התכלית של החיים שלי, מי זה אני בדיוק, האישיות, הנשמה, מוות קליני, גלגול נשמות, סיאנסים, הוכחות מהתורה, שכליות, הגיון, כל כך הרבה דברים שכאילו אתה מגיע לשלב שאתה אומר, די, מצאת את האמת, כל השאר כבר לא מעניין, ואתה מבין שכל אומות העולם נגדנו, ושקוראים לנו ישראל, ישר אל, מי שיהודי באמת יותר ישר מהגוים שרודפים אחר החומר, כך שאתה מבין מי נגד מי בעולם, ושבעצם אתה, היהודי, שה' בחר בך, אתה האור, וזה הסיפור בעולם, עד כמה שזה נשמע כמו אגדה, זו אגדה חיה

לאנשים זה נשמע מוזר, אבל למה שהוא יבחר בנו לעם סגולה, אבל למה ולמה ומלא שאלות, אבל זו המציאות, אומות העולם לא רצו את התורה שה' הציע, רק ישראל אמרו נעשה ונשמע, וזה למה אנחנו הכי הגיונים ומוסרים ובאחדות אף אחד לא יכול עלינו, רואים מי נגד מי בעולם, שלעתיד לבוא, וזה כבר כמעט עכשיו, כל אומות העולם באים עלינו, על המיעוט, על האור הבודד בעולם, הקטן, בענווה, כמו שה' בר את הר סיני הכי קטן לקבל את התורה כדי ללמד שאדם צריך להיות עניו, כך גם עם ישראל, קטן, עניו, אור, כל האלו שיוצאים נגד החרדים לא מבינים כלום מהחיים שלהם, לא מבינים שבסוף החרדים הם אלו שיצחקו על כולם, והם אלו שהכי קרובים לקיים את היהדות, הם בעצם ההגדרה למה זה יהודי, במידות, חינוך, מסורת.

ובעזרת ה' כל זה ועוד מלא דברים שלא ציינתי, מחזקים גורמים לידיעה, שיש ה' ותורתו אמת, וזה מה שגורם לאמונה.
^ אחחח כמה התגעגעתי לתשובות האלה שלך

אשריך מזכה הרבים
שואל השאלה:
^^ קצת משונה מה שאתה טוען, בדרך כלל דתיים שהם ספרדים הם גם מעשנים יוצאים למועדונים אינסטגרם וכל זה, הם דווקא האנשים שגורמים לי להתרחק מעולם הדת

יש לי בן דוד שחזר בשאלה והוא עשה טיול של שנה בהודו והוא סיפר לי את מה שהטיול עשה לו וזה באמת מרגיש כמו תהליך טוב להכיר את עצמך בשקט במזרח הרחוק ולהתחבר לאני הפנימי שלך
אנונימי
האמת שיש אלטרנטיבה שמותרת בשבת- *כובע* מטרייה שהשוליים שלו לא עוברים את הגבול, או 'מעיל גשם' מהסוג שזה פשוט ניילון שאפשר ללבוש כמו בגד על כל הגוף.

אכן ההלכה אוברת דברים, לא תמיד כאלו שנראים לשכל האנושי המוגבל, אך לא מחמת זה נזרוק את כל ההלכה.

ובפרט אם אתה מבין את הסיבה לאיסור, אז פשוט קשה לך. אז תנסה להחזיק מעמד הכי הרבה שתוכל, ואם תיפול- תיפול, לעומת אדם שנופל מראש, אין להשוות כלל.

אדם צריך ךעשות את המקסימום שלו, ומעבר לכך, אין לו מה לעשות מעבר למקסימום שלו. ואם יפול, למה שיבעט בהכל? כי מחמת שאדם נופל בדבר מה, יעבור על איסור הלכתי נוסף?

ודע, שכתב הח"ח לגבי 'בעל לשון הרע' שכתבו עליו חז"ל והרמב"ם ובעלי המוסר דברים קשים מנשוא, וכתב שם, שאדם המנסה שלא לדבר לשון הרע, אפילו אם הוא נופל באותה המידה שהיה נופל לו לא היה מנסה כלל, הרי שהוא לא 'בעל לשון הרע', שאינו עובר על לשון הרע בדרך קבע אלא הוא רק נופל ללשון הרע בארעי, וכשעוד היה שייך דין מומרים, זה היה הבדל מכריע בין אדם שהוא מומר לתיאבון לבין אדם שאינו מומר כלל. אלא שכיום בכל מקרה אין דין מומרים, משום שמומר הוא רק לאחר שהוכיחו אותו ואין אנו יודעים להוכיח, ואף אם הוכחנו אותו, לא הוכחנו אותו, לא קיימנו מצוות תוכחה אלא פעולת נביחה ועברנו על איסור 'ולא תישא עליו חטא' אם גם גרמנו לו לצער כלשהו, אפילו צערא דמילתא (באר מים חיים פתחי לאווין אות י"ד), ולכן דיו מומרים אינו שייך כיום. (ומשמע מהחזו"א שזה גם במומר להכעיס ולא רק במומר לתיאבון).

אך על כל פנים, ראי כמה חשוב שאדם אפילו רק ינסה לשמור על המצוות בכל כוחותיו, עד היכן מעלתו, שאין להשוות אפילו את גדול החוטאים שמנסה בכל כוחו שלא לחטוא ונופל בכל זאת, לאדם שאינו מנסה כלל.
שואל השאלה:
מרגיש לי קצת מוזר הקטע של מעיל גשם, זה נראה כאילו אני שם אוהל על כל הגוף לא?
אנונימי
הוא נקרא 'לבוש' ולכן הוא לא נקרא 'אוהל' בהלכה, אם זו השאלה שלך.

אישית יש לי פשוט מעיל צמר ארוך (מה שנקרא מעיל סטודנטים) לחורף, ואז גם הרגליים שלי לא נרטבות, וזה דווקא נוח למרות שזה לא נראה כך כ"כ, פשוט צריך למצוא גזרה שמתאימה לך. לגבי הראש- אני פשוט לובש מה שאמא שלי קוראת לזה 'כובע רוסי' (נראה כמו כובע שמש מצמר, אני לא בטוח מה השם של הכובע הזה), הוא בהחלט עושה את העבודה.
שואל השאלה:
^ האמת גרמת לי לחייך, כי אני ממוצא רוסי ומכיר את כובע הצ'ינצ'ילה שאתה מדבר עליו
רק המחשבה לראות מישהו עם מעיל גשם שמכסה את כל הגוף וכובע צ'ינצ'ילה נכנס לבית כנסת
אנונימי
^^^
התפללתי גם בהרבה בתי כנסת של דתיים לאומיים וגם חרדיים, ותמיד זה היה נורמלי, לפחות המעיל סטודנטים (אצל חרדים זה היה נראה כמו 'מעיל מודרני' קצת אם אפשר לקרוא לזה כך, אצל דתיים לאומיים דןוקא לא הייתי היחיד שבא כך לבית הכנסת בחורף, חחח), ובסביבת אמריקאים לפעמים זה אפילו יותר מצוי ממעיל רגיל.

לגבי הכובע- לא לבשתי אותו שנתיים, לרוב באמת לא כ"כ מםריע לי שהראש קצת מתרטב, במיוחד כשחם לי מהמעיל ממילא זה אפילו נחמד, יתכן שאם הייתי הולך איתו היום זה היה נראה מוזר, אני תוהה...